JE PASSIE?

JE PASSIE?

Obsessie of levenskracht? Over het vinden van die ene allesomvattende passie wordt vaak lyrisch gesproken. Maar is dat wel terecht?

'OP ZOEK NAAR RUST? GA LIEVER IETS DOEN'

'OP ZOEK NAAR RUST? GA LIEVER IETS DOEN'

Jarenlang is ons voorgehouden dat kalmte, rust en regelmaat het hoogste goed zijn voor onze gezondheid. Mis, zegt hoogleraar Ignaas Devisch: we hebben juist actie nodig, en nieuwe, opwindende ervaringen.

'ZO WERD #INSPIRATIE IETS DAT ZELFS IN KOFFIE ZIT'

'ZO WERD #INSPIRATIE IETS DAT ZELFS IN KOFFIE ZIT'

Starbucks verkoopt niet alleen espresso, maar wil ook ‘de ziel inspireren.’ En de kinderopvang is er niet alleen voor luiers en speelgoed, maar ook voor inspiratie. In de eenentwintigste eeuw heeft iedereen inspiratie nodig – en waar gezocht wordt, wordt geleverd.

'OMGAAN MET STRESS? NIKSEN HELPT NIET'

'OMGAAN MET STRESS? NIKSEN HELPT NIET'

Stress? Wawoe en Scherder raden je iets heel anders aan dan op vakantie gaan. Namelijk een een manier van omgaan met stress terwijl je stress hebt. Een nieuwe manier van aanpakken, omdat stress nu eenmaal onvermijdelijk is in de meeste kantoorbanen – en op vakantie gaan of niksdoen slechts een tijdelijke oplossing is.

'OPGEBRAND? DAT LIGT DUS NIET ALLEEN AAN JOU'

'OPGEBRAND? DAT LIGT DUS NIET ALLEEN AAN JOU'

Een artikel over de achtergrond van een Burn-out. „In een gezonde werksituatie bestaat er een evenwicht tussen dat wat ons voldoening geeft, en dat wat onze motivatie in de weg staat”, stelt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "We krijgen energie van voldoende positieve feedback, genoeg autonomie over hoe we ons werk doen en onze tijd indelen, en voldoende sociale steun."

'HOE LICHAAM EN GEEST ELKAAR BEÏNVLOEDEN'

'HOE LICHAAM EN GEEST ELKAAR BEÏNVLOEDEN'

Er ontstaat een langzame omwenteling met betrekking tot de verwevenheid van lichaam en geest. Artsen, Psychologen en Psychiaters werken steeds vaker samen bij de behandeling van chronisch zieken. Een interessant artikel over hoe het lichaam en de geest elkaar zowel in positieve als in negatieve zin kunnen beïnvloeden.

'THE SOCIAL ANIMAL'

'THE SOCIAL ANIMAL'

Een interessante TEDTalk van New York Times journalist David Brooks om te week te beginnen. Over onder andere de rol van emoties. Een inspirerend filmpje om de week mee te beginnen.

'HONGEREN NAAR HUIDCONTACT'

'HONGEREN NAAR HUIDCONTACT'

Lichaamscontact reduceert stress bij zuigelingen en dat bevordert de ontwikkeling van hun hersenen. Mogelijk kan lichaamscontact zelfs ziekte op latere leeftijd voorkomen. Al langer is bekend dat lichaamscontact voor babys geen leuk extraatje is, maar van vitaal belang. De nieuwste onderzoeksresultaten onderstrepen dat belang in het eerste en mogelijk zelfs tweede levensjaar. Lichaamscontact en kangaroo care (huid-op-huidcontact) blijken stress te reduceren en zorgen daarmee voor een gezonde her

'VOELEN'

'VOELEN'

"We denken en peinzen veel te veel op ons werk. Begin eerst eens met voelen" zeggen deskundigen. Het inzicht van de Amerikaanse hersenonderzoeker Jill Bolte Taylor: "We moeten denken en voelen in balans brengen. We noemen ons homo sapiens, de denkende mens. Dat klopt niet, we zijn voelende wezens, die ook denken."

'DE WEG NAAR SUCCES LEIDT NIET VIA SUCCESGOEROES'

'DE WEG NAAR SUCCES LEIDT NIET VIA SUCCESGOEROES'

Richard Engelfriet zag vanuit zijn rol als spreker, columnist en dagvoorzitter de laatste jaren vele succesgoeroes voorbij komen. Toen hij zich echter in de theorieën waarop deze goeroes zich baseerde ging storten 'viel hij van de ene verbazing in de andere'.

‘WARME OUDERS TIJDENS HET EERSTE LEVENSJAAR ZIJN DE BESTE PREVENTIE TEGEN EEN BURN-OUT’

‘WARME OUDERS TIJDENS HET EERSTE LEVENSJAAR ZIJN DE BESTE PREVENTIE TEGEN EEN BURN-OUT’

Een interessant artikel over de invloed van de band met onze ouders in de eerste periode van ons leven en de mate waarin we op latere leeftijd tegen het leven bestand zullen zijn. Over hoe recent neurobiologisch onderzoek aantoont dat de hersenontwikkeling van kinderen sterk beïnvloedt wordt door het gedrag van de ouders en warme ouders tijdens het eerste levensjaar de beste preventie tegen een burn-out zijn.