AANPASSEN EN INPASSEN

Gepubliceerd op: 23-11-2020

Iedereen heeft in zijn leven te maken met de meningen en verwachtingen van anderen. We leven nu eenmaal samen met elkaar en zijn geen solitaire wezens.

In sommige gevallen word je zo blootgesteld aan de meningen van anderen, dat het moeilijk kan zijn om bij jezelf te blijven. Het vinden van de juiste balans tussen jezelf aanpassen aan de ander en het daadwerkelijk trouw kunnen blijven aan jezelf is erg belangrijk. Wanneer we ons te veel aanpassen, leveren we ook te veel van onszelf in. Dit leidt eigenlijk altijd tot vermindering van kwaliteit van leven, maar het kan ook directe lichamelijke, psychische of sociale klachten geven. Dergelijke klachten kunnen leiden tot geremdheid in het functioneren en het presteren.

In zulke situaties spreken we regelmatig over de termen โ€˜aanpassen en inpassenโ€™. Inpassen betekent het accepteren dat je leefwereld en omstandigheden invloed op je hebben maar dat je in staat bent om je eigenheid daarin te bewaren. Dat je in contact kunt blijven met wie je bent in je diepste kern met al je gevoelens, waarden, normen, kwaliteiten en beperkingen. Dit natuurlijk wel altijd in contact met en met respect voor de ander(eren) en de omstandigheden. Voor aanpassen geldt dat je jezelf en alles waar jij voor staat eigenlijk te veel loslaat om maar te voldoen aan de verwachtingen van de leefwereld.

๐Ž๐ฆ๐ ๐š๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ƒ๐ซ๐ฎ๐ค, ๐ฃ๐ฎ๐ง๐ข ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ—
(๐˜™๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜’๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ต ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ต, ๐˜™๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜™๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต-๐˜’๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ)