DEADLINES, VERWACHTINGEN EN IMPACT

Gepubliceerd op: 02-11-2020

Je zou kunnen zeggen dat ik mijn hele werkende leven onder druk staat. In de 40 jaar dat ik actief ben in het vak is er nooit een rustig jaar geweest. Nooit een jaar waarin er geen zaken, primeurs of affaires op mijn pad zijn gekomen. Nooit een jaar waarin ik het kalm aan heb gedaan. Misdaad is iets dat altijd op mijn pad komt. De combinatie van nieuwsgierigheid, werkkracht en mijn talent voor het onderkennen van dingen die niet kloppen, dragen hieraan bij.

Zeventien jaar lang heb ik mijn televisieprogramma gemaakt. Achteraf kan ik wel zeggen dat dit de jaren zijn geweest waarin ik het meest onder druk heb gestaan. Terugkijkend was de druk zelfs zo hoog dat ik er eigenlijk ook geen plezier aan heb beleefd. Er was geen tijd om te genieten van mijn successen. De bordjes moesten hooggehouden worden en in plaats van ergens van te kunnen genieten, moest het volgende bordje alweer een slinger krijgen.

De druk zat in een drietal zaken. Allereerst was er, bijna vanzelfsprekend, de druk van de deadline. Een timeslot van een televisieprogramma is meedogenloos. De uitzending staat gepland waardoor er geen ruimte is om te schuiven. Dit terwijl je lang niet altijd alles zelf in de hand hebt. De ongewisse factoren in het werken aan een zaak zijn eindeloos. Verder zorgde het succes van het programma voor een lat die steeds hoger kwam te liggen. Succes wekt nu eenmaal verwachtingen en de druk om aan deze verwachtingen te voldoen wordt steeds groter. Je wilt je succes toch op zijn minst evenaren. De derde factor heeft alles te maken met het feit dat de belangen groot zijn. Met mijn programma kwam ik aan de vrijheid, prestige en ook het geld van betrokkenen. Dit leidt ertoe dat alles altijd tot twee cijfers achter de komma moest kloppen. Alles wat ik zei en alles wat ik deed. Schadeclaims, en ook bedreigingen, lagen op de loer. Het ging om zaken waar mensen natuurlijk scherp op reageren. Wanneer ik iets zou beweren dat niet waar zou zijn, foutief op iets zou reageren, waren de gevolgen groot.

De druk die dit met zich meebrengt, zorgt ervoor dat ik jaren het leven van een topsporter heb geleid. Je kan dit werk alleen doen wanneer je ontzettend gedisciplineerd bent, er veel tijd instopt en echt voor je werk leeft. Ik moest een bepaald niveau bereiken om uitglijders te voorkomen. Een niveau dat alleen te behalen valt wanneer je weet dat je je bepaalde zaken niet kan permitteren. Sporten en gezond leven is hierbij voor mij ontzettend belangrijk. Al van jongs af aan ben ik iemand die niet tegen onrecht kan. Ik kom op voor mensen. Mijn betrokkenheid en loyaliteit spelen een grote rol in waarom ik doe wat ik doe, maar bepalen ook voor een heel groot deel wie ik ben en hoe ik persoonlijk in het leven sta. Verder ben ik van nature vrij onbevreesd. Ik ben niet snel bang. Wel altijd alert. Beide een vereiste in het vak. Als je bang bent als misdaadjournalist, ben je als een chirurg die met trillende hand staat te opereren. Natuurlijk doet het me iets als Holleeder ’s avonds voor mijn deur staat. Mij bedreigt in het bijzijn van mijn vrouw. Ik ben hier niet ongevoelig voor. Maar zelfs in zulke situaties blijf ik rustig. Vanbinnen en vanbuiten. De angst neemt op zulke momenten niet over.

𝐏𝐞𝐭𝐞𝐫. 𝐑. 𝐝𝐞 𝐕𝐫𝐢𝐞𝐬, 𝟔𝟑

𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐞𝐰 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐨𝐞𝐤 𝐎𝐦𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐃𝐫𝐮𝐤, 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐞𝐧𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐧𝐢 𝟐𝟎𝟏𝟗
(𝘙𝘰𝘦𝘭 𝘒𝘭𝘢𝘢𝘴𝘴𝘦𝘯, 𝘉𝘰𝘣 𝘉𝘰𝘰𝘵 𝘦𝘯 𝘙𝘰𝘣𝘪𝘦𝘯 𝘙𝘰𝘦𝘵-𝘒𝘭𝘢𝘢𝘴𝘴𝘦𝘯)
𝘍𝘰𝘵𝘰: 𝐏𝐑 𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭𝐦𝐚𝐧𝐚𝐠𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭