DRUK

Gepubliceerd op: 11-05-2020

We zijn druk, we voelen druk en we maken ons druk. We hebben het er dus maar druk mee, met die ‘druk’.

Dit zijn de eerste woorden van ons boek ‘Omgaan met Druk’ dat in juni 2019 is verschenen en dat wij samen met Bob Boot hebben geschreven . Aan de hand van de verhalen van toppresteerders - Isa Hoes, Peter R. de Vries, Angela Groothuizen, Candy Dulfer, Ruud de Wild, Dick Berlijn, Marco Bakker, Werner Kolf, Maurits Hendriks, Shary-An Nivillac, Bas van de Goor, Paul Römer, Robert Maaskant en Lauren Stam - en inzichten uit de haptonomie, schrijven we over de rol die druk in ons leven speelt en over de invloed van ons huidige, snelle maatschappij op de druk die wij ervaren.

Druk is iets dat hoort bij het leven. Iedereen ervaart druk en druk is iets van alle tijden. Een leven zonder druk bestaat niet. Je mag en zult druk altijd blijven voelen. Het hoeft je alleen niet te belemmeren. We durven zelfs te stellen dat een bepaalde vorm van druk kan bijdragen aan betere prestaties. Druk kan je vleugels geven en stelt je in staat om dingen te bereiken die je nooit voor mogelijk had gehouden.

___

We leefden en we raceten en toen kwam Corona. Een virus dat de hele wereld op zijn kop zet en invloed heeft op ons allemaal. Weliswaar zijn de gevolgen voor iedereen anders, maar het laat niemand onberoerd. Voor iedereen verandert er iets, voor niemand is alles hetzelfde als voorheen.

Veranderende omstandigheden leiden tot andere soorten druk. Sommigen ervaren juist meer druk op hun werk - hebben veel zieken te verzorgen of moeten keihard werken om hun hoofd boven water houden - terwijl voor anderen de druk voornamelijk veroorzaakt wordt door een gevoel van eenzaamheid en de  steeds vaker genoemde huidhonger.

___

Iedereen zijn verhaal is anders. Iedereen leeft onder andere omstandigheden. Toch zullen de onderliggende gevoelens niet eens zoveel van elkaar verschillen.

Hier willen wij de verhalen van ons allemaal delen. De verhalen over druk, waarin ook corona een rol speelt. De praktische verhalen, maar vooral de menselijke verhalen.

Delen verbindt. We hopen dat het lezen van andere mensen hun verhalen zal leiden tot begrip, herkenning en hopelijk meer verbondenheid en perspectief. Juist nu CONTACT niet meer zo vanzelfsprekend is.