VRIJ EN AUTONOOM

Gepubliceerd op: 01-10-2020

Vrijheid, autonomie, onafhankelijkheid en zelf kiezen wat goed voor me is. Belangrijke thema’s in mijn leven. Wanneer ik het gevoel heb niet mijn eigen keuzes te kunnen maken, ervaar ik dit direct als druk. Een druk die er al in meerdere gevallen toe heeft geleid dat ik ‘vlucht’. Ergens mee stop en opnieuw ga beginnen. Hoe groot mijn kansen op succes ook kunnen zijn. Wat anderen er ook van vinden. Ik wil niet iemand anders zijn droom leven, maar mijn eigen leven leiden. Mijn doel is een carrière gefocust op de lange termijn. Geen kortstondige successen. Lang kunnen genieten van het spelen, mijn band, de reizen en het avontuur. ⁣

Op mijn 12e stond ik voor de eerste keer op het North Sea Jazz Festival. Samen met mijn vader. Het saxofoon spelen was echt iets van ons⁣ samen. Zorgde ervoor dat ik hem kon ‘vastpinnen’. We tijd samen doorbrachten. Ik heb een ontzettend gelukkige, veilige jeugd gehad. Ik ben van nature een onzeker meisje. Maar de saxofoon heeft me geholpen deze onzekerheid te overwinnen. Ook het feit dat mijn ouders mij altijd hebben meegegeven dat mijn mogelijkheden eindeloos zijn, ik eigenlijk alles kan en tot alles in staat ben, speelde hierbij een rol. ⁣

De jonge ik had eigenlijk weinig last van druk. Mijn succes en de steun van mijn ouders zorgden ervoor dat ik geen druk voelde. Ik durfde achter mijn eigen beslissingen te staan en ‘stom’ te vinden wat niet goed voelde. Toen ik ouder werd, veranderde deze houding. Ik kan wel zeggen dat ik tussen mijn 25ste en 35ste de meeste druk heb ervaren. Ik durfde niet geheel meer op mezelf te vertrouwen. Trok me veel aan van wat anderen zeiden. Het lijkt ook wel in onze Nederlandse cultuur te zitten dat we altijd een mening over anderen hebben. Op feestjes vliegen de ‘goedbedoelde’ adviezen je om de oren. ⁣

Er zijn maar weinig mensen die groot zijn in het geven van advies, terwijl ze je toch de ruimte geven om je eigen keuzes te maken. Ook het gevoel dat mijn ouders veel meer leken op te kunnen brengen dan ik, speelde een rol. Hun eindeloze energie leek voor mij niet weggelegd. Ik kon ook geen partner vinden samen met wie ik dit doel kon bereiken. Na mijn 35ste werd het eigenlijk weer meer als vroeger. Ik durf nu weer ‘nee’ te zeggen en dicht bij mezelf te blijven. Ik voel mij hierdoor beter en heb meer succes. Eigenlijk werk ik nu harder, maar gaat dit mij makkelijker af. Ook durf ik nu meer achter mijn eigen definitie van succes te staan. Niet die grote Porsche, maar mijn vrijheid betekent voor mij succes. ⁣

Wanneer ik denk aan druk en de impact die druk op je lijf en op je presteren kan hebben, denk ik meteen aan het Bevrijdingsfeest in Arnhem. Ik moest die dag buiten spelen, maar het was erg koud. Te koud voor mijn saxofoon. Dit leidde tot valse noten. Wanneer het nu koud is, voel ik direct die druk in mijn lijf. Ik voel mijn kaken samenklemmen en mijn lichaam bevriezen. Bizar om zo direct te ervaren wat druk met je presteren kan doen.⁣
⁣𝐂𝐚𝐧𝐝𝐲 𝐃𝐮𝐥𝐟𝐞𝐫, 𝟓𝟏

𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐞𝐰 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐨𝐞𝐤 𝐎𝐦𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐃𝐫𝐮𝐤, 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐞𝐧𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐧𝐢 𝟐𝟎𝟏𝟗
(𝘙𝘰𝘦𝘭 𝘒𝘭𝘢𝘢𝘴𝘴𝘦𝘯, 𝘉𝘰𝘣 𝘉𝘰𝘰𝘵 𝘦𝘯 𝘙𝘰𝘣𝘪𝘦𝘯 𝘙𝘰𝘦𝘵-𝘒𝘭𝘢𝘢𝘴𝘴𝘦𝘯)

𝘍𝘰𝘵𝘰: 𝐂𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐕𝐞𝐫𝐛𝐫𝐮𝐠𝐠𝐞𝐧