DENKEN

Gepubliceerd op: 28-01-2021

De mens onderscheidt zich van andere (dier) soorten door het vermogen te kunnen denken. Onder andere over emoties. Dit geeft de mogelijkheid om adequaat met emoties om te kunnen gaan.

Denken kunnen we omschrijven als het vermogen van mensen om ideeรซn en voorstellingen van de werkelijkheid te vormen in het hoofd. Via het denken worden situaties, gebeurtenissen en de gevoelens die we ervaren geรฏnterpreteerd.

Zo geldt dat twee mensen een situatie die ze allebei meemaken op een eigen manier betekenis kunnen geven. De manier van denken over die situatie, de mentale opstelling, kan invloed hebben op de manier waarop gevoelens zich ontwikkelen. Ze denken verschillend dus voelen ze, uiteindelijk, verschillend.

Stel dat op kantoor een e-mail wordt verstuurd waarin het management een bijeenkomst aankondigt waarin zal worden ingegaan op de toekomst van het bedrijf. De e-mail geeft nog weinig duidelijkheid, maar het is wel duidelijk dat er iets te gebeuren staat. Het bericht komt voor iedereen onverwacht en brengt de nodige gevoelens van onrust met zich mee. Iedereen gaat verschillend met deze onrust om. Zo kan iemand de onrust voelen en erkennen, maar besluiten zich nog niet druk te maken en over te gaan op de orde van de dag. Niemand weet immers nog precies wat er aan de hand is. Een ander lukt het niet om de situatie te laten rusten - bijvoorbeeld omdat de angst om ontslagen te worden altijd al een grotere rol speelt in diens leven - en gaat direct piekeren over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Er spelen dan allerlei gedachtes die direct grote emoties oproepen, van paniek en angst tot woede.

Uit een dergelijk voorbeeld blijkt dat spanning en stress maar voor een deel te maken hebben met invloeden van buitenaf. Zo hebben we zelf ook invloed op de betekenis die je geeft en wat je waarneemt en de emotie die je ervaart. Natuurlijk is er in alle gevallen sprake van een initiรซle reactie - een emotie die je niet kunt controleren - maar de manier van denken en fantaseren bepaalt ook hoe je je voelt, je opstelt en je gedraagt.

Wanneer je kijkt naar de naar de relatie tussen emoties en de menselijke capaciteit om te denken, blijkt dat het denken er enerzijds toe kan leiden dat bepaalde emoties opgeroepen of vergroot worden, terwijl het anderzijds ook een rol kan spelen in het in perspectief zetten van emoties. Hierover later meer..

๐Ž๐ฆ๐ ๐š๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐๐ซ๐ฎ๐ค, ๐ฃ๐ฎ๐ง๐ข ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ—
(๐˜™๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜’๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ฃ ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ต, ๐˜™๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜™๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต-๐˜’๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ)