EMOVERE - NAAR BUITEN BEWEGEN

Gepubliceerd op: 11-08-2020

Het woord emotie is afkomstig van het Latijnse  Emovere. Hier zit het woord bewegen in (to move) en het voorvoegsel e staat voor naar buiten. Het betekent dus letterlijk naar buiten bewegen. Emoties bestrijden of bevechten lijkt dan ook zinloos te zijn. Ook wanneer we dat niet willen, zoeken ze altijd hun weg naar buiten. Sterker nog, emoties hebben de neiging naar buiten te treden met de kracht waarmee ze daarvoor zijn weggedrukt. Vroeg of laat komt een emotie eruit. Vaak met een grotere kracht dan de actuele situatie vraagt. Juist omdat er zoveel is opgekropt. Op korte termijn kan het je helpen, maar op lange termijn keert het zich vaak tegen je. De kracht die het kost, kan zelfs zorgen voor fysieke klachten. Dat waar je weerstand tegen biedt, houd je juist in stand.

Het accepteren of toelaten van emoties geeft je de mogelijkheid om er op een adequate manier mee om te gaan. Emoties zijn ook helemaal niet negatief. Emoties zijn niet goed of fout. Zo zijn er natuurlijke prettige emoties maar is het zeker ook zo dat minder leuke emoties je verder kunnen helpen. Zo kan bewustwording van en het even stilstaan bij de zenuwen voor een belangrijk examen ook helpen om beter te presteren.

Ruimte bieden aan emoties en gevoelens leidt tot verzachting. Iets wat in ons lichaam voelbaar is en wat ook veerkracht geeft. In onze samenleving wordt deze zachtheid nog wel eens verward met softheid. Daardoor wordt er soms nogal lacherig, ongemakkelijk of neerbuigend gedaan over wat we voelen.

Het is belangrijk om ons te realiseren dat emoties ons overkomen. We hebben er niet zoveel over te zeggen. De brok in de keel bij verdriet en de vlinders in de buik bij verliefdheid zijn voorbeelden van de fysiologische en volledig automatische basis van emoties. Later meer..